Jastuci bi trebali biti kvalitetni i udobni

Kvalitetan madrac jedan je od važnijih čimbenika koji značajno utječe na kvalitetu sna. Osim madraca, jastuci su također vrlo važan čimbenik u kvaliteti spavanja. Nije dovoljno posjedovati kvalitetan madrac, ako je zapravo nekvalitetni jastuk uzrok bolova u vratu. U slučaju da vaš jastuk ne pruža najbolju potporu za vrat, ni najkvalitetniji madrac neće vas zaštititi od bolova u vratu i kralježnici.

 

Najbolji jastuci

Bilo bi pogrešno tvrditi da je određeni anatomski jastuk najbolji jastuk, jer se pojedinci podudaraju s različitim jastucima koji se razlikuju u obliku, visini, vanjskom materijalu, podstavu itd. Pri odabiru jastuka razmislite koji vam je jastuk najviše odgovarao u prošlosti. Tek tada ćete se dovoljno udubiti u odabir najboljeg jastuka za sebe. Postavite si pitanja poput:

 

Da li više volim nizak ili visok jastuk?

Spavam li na boku, leđima ili čak na trbuhu?

Jesam li više za prirodne ili umjetne ispune (jastuci od perja ili jastuci od mikrovlakana)?

Da li više volim mekani pahuljasti jastuk ili jastuk s memorijskom pjenom?

 

Kada odgovorite na gornja pitanja, vaš će se izbor znatno smanjiti i olakšat će vam odabir jastuka i jastučnice. Ako imate mogućnost jastuka od materijala kojeg preferirate, isprobajte. Jastuk podupire vrat tako da su vratni kralješci poput nastavka kralježnice.

To znači da će vratni kralješci biti u istoj visini kao i kralježnica. Kvalitetan jastuk može biti jastuk izrađen od umjetnog ili prirodnog materijala. Budite oprezni pri odabiru i isprobajte jastuk ako možete.

 

Spavanje na boku

U slučaju da je ovo vaš omiljeni položaj tijekom spavanja, izuzetno je važno da kralješci u to vrijeme budu u prirodnom položaju.

Da biste spavali na boku, preporučujemo upotrebu visokog jastuka koji će vam pružiti dovoljno potpore oko vrata. Najprikladniji jastuk za spavanje na boku je jastuk izrađen od memorijske pjene ili kompaktnog jastuka. Jastuci koji su izrađeni od memorijske pjene pomažu kako bi vam glava i vrat bili u istoj visini kao i kralježnica. Memorijska pjena često se i preporuča za osobe koje rade sjedeće poslove i preferiraju spavati na boku.

 

Spavanje na leđima

Kada spavate na leđima, potreban je niski jastuk koji bi trebao pružiti potporu vratu. Kada spavate na leđima, preporučujemo upotrebu niskog jastuka s memorijskom pjenom.

 

Spavanje na trbuhu

Prije svega, želimo vas upozoriti da se ne preporučuje spavanje na trbuhu, jer ovaj način spavanja čini vaš vrat i glavu u neprirodnom položaju. Pokušajte odabrati drugi oblik spavanja, oslonite se na spavanje na boku ili leđima kao prirodnijim položajima. U slučaju da i dalje ne možete biti sigurni da ćete promijeniti način spavanja, kada spavate na trbuhu, koristite jastuk što niži i mekši kako biste olakšali pritisak na vratu.

 

Jastuk od perja, jastuk od memorijske pjene ili jastuk od mikrovlakana

Jastuci s prirodnim punjenjem (perje, puh, svila, lan, vuna itd.) Mekani su i pahuljasti na dodir te lijepo odgovaraju obliku. Prilagođavanje obliku definitivno je prednost u slučaju da promijenite položaj spavanja s leđa na bok.

 

Jastuci s umjetnim vlaknima daju elastičniji osjećaj i savršeno rade u usporedbi s jastucima s prirodnim punjenjem. Koji ćete koristiti u potpunosti je stvar vašeg izbora i saznati koja vam od ove dvije vrste najviše odgovara. Kvalitetni jastuci nisu nužno samo jastuci izrađeni od prirodnih materijala, pa dajte priliku jastuku koji je ispunjen umjetnim punjenjem.

jastuk_od_memorijske_pjene_dreamwithus

 

Jastuci različitih dimenzija

Najpopularniji su jastuci 60x80 i 50x70. Jastuk i jastučnice trebaju biti izrađene od kvalitetnog materijala. Dreamwithus tim potpuno je očaran jastučnicom od Dreamwithus svile koja je izrađena od 100% dudove svile. Svila sadrži nekoliko aminokiselina koje pomažu vlažiti kožu noću, te je za osobe sa osjetljivom kožim izrazito preporučljiva.

Svilena jastučnica ne uzrokuje bore u snu zbog glatkoće materijala. Njegova debljina je 22 momme i spada u najkvalitetniju klasu na svijetu 6A +. Svilena jastučnica pogodna je i za alergičare, jer grinje (osim plijesni, gljivica, bakterija) ne opstaju na svili.

 

Ukrasni jastuci

Ukrasni jastuci obično nemaju posebnu funkciju u našim domovima i mogu se lako preskočiti prilikom opremanja doma. Naime, djeluju kao ukrasni element, ali možemo reći da su ipak važan ukrasni element. Što je prisutnost ukrasnih jastuka u domu veća, to je veći dojam opuštenosti i osjećaja topline doma, što je sastavni dio harmonije kojoj teže svi koji uređujete dom iz snova.

 

Jastuk za bebe i dječji jastuk 

Jastuk za bebe nije potreban, jer je dovoljno staviti tetra pelenu ispod glave. Bebe obično spavaju na bokovima ili trbuhu. Dječji jastuk može se koristiti negdje u dobi od 2 godine jer prije može više štetiti nego koristiti. U slučaju da ćete bebi ranije ponuditi dječji jastuk, odaberite tanji s dovoljno oslonca i pripazite da položaj vrata bude u istoj visini kao kralježnica dok beba spava na boku.

You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje pogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top