Teška deka smanjuje nesanicu

Svatko se tijekom spavanja voli umotati u ugodnu, mekanu deku, koja ih umiruje i mazi. Ugodni osjećaji koji se tada pojave mogu se dodatno poboljšati korištenjem teške ili tzv antistres deke. U nastavku pročitajte kako će vam ovaj jedinstveni poplun pomoći da ojačate svoje zdravlje i poboljšate vaš san.


 Što je teška deka ili weighted blanket?

Kao što i samo ime govori, riječ je o pokrivaču s određenom dodanom težinom. Za to se najčešće koriste staklene perle koje se razlikuju u količini, jer moraju odgovarati svakom pojedincu prema njegovoj težini. Sastoje se od nekoliko manjih džepova u kojima se nalazi navedeno punilo koje djeluje kao uteg. Džepovi su na rubu ušiveni tako da tvore pokrivač. To omogućuje ravnomjernu raspodjelu težine i sprječava curenje ili nakupljanje kuglica na jednoj strani.

dreamwithus_teška_deka

Zašto koristiti tešku deku?

Glavna svrha teške deke, odnosno u inozemstvu poznata i kao gravity blanket je postizanje mirnijeg, kvalitetnijeg sna. Preporučuje se osobama koje loše spavaju, ne probude se odmorne ili se teže opuštaju dok leže da se odmore. Također vam pomaže da brzo zaspete i postignete dublji san, što utječe na bolje kognitivne funkcije sljedeći dan. Loše spavanje pokazalo je da osoba sljedeći dan postaje razdražljivija, tjeskobnija ili čak paranoična.

I ne samo to, istraživanje je potvrdilo da su ove vrste pokrivača korisne za osobe s anksioznim poremećajima, one koji pate od nesanice, osobe s autizmom ili osobe s ADHD-om. Poplun je upravo za ljude koji pate od različitih mentalnih poremećaja izvorno stvoren. Pogotovo za one koji imaju problema sa spavanjem zbog anksioznih poremećaja, jer se njihove misli nikako ne mogu smiriti navečer.

Proizvod koriste i osobe sa sindromom nemirnih nogu. Trebao bi čak ublažiti bol, što će žene usrećiti svaki mjesec kada se pojave menstrualni problemi.

Također se koristi tijekom dana u terapiji senzorne integracije, gdje pomaže pacijentima u upravljanju vlastitim osjećajima i ponašanjem. Njegova uporaba također bi imala smisla tijekom stresnog radnog dana. Dok sjedite na stolici i radite, zamotajte se u pokrivač i vidjet ćete kakav učinak to ima na vašu produktivnost.

Pogledajte našu ponudu teških pokrivača koji su sada dostupni u posebnoj ponudi, čak i do -33% jeftinije. Više pogledajte ovdje.Kako radi?

Teška deka ima terapeutski učinak zbog simulacije s dubokim pritiskom, koji se osjeća poput čvrstog zagrljaja. To smiruje vaš živčani sustav, za koji se zna da smanjuje osjećaj boli, tjeskobe i poboljšava raspoloženje. Pokreće lučenje serotonina i melatonina koji djeluju umirujuće i snižavaju razinu kortizola koji je hormon stresa. Pod stresom, vaše srce počinje brže kucati. Ako smanjite puls, osjećat ćete se smireno. Pritisak vas smiruje jer aktivira parasimpatički živčani sustav koji smanjuje brzinu otkucaja srca. Dakle, terapijski pritisak djeluje smirujuće. U vama se počinju buditi osjećaji sigurnosti, vedrine i udobnosti. Uz to, smanjuje i kretanje tijekom spavanja što pomaže u smanjenju nemira.


 

Koji je teška deka prava za mene?

Da biste odabrali pravu težinu teške deke, trebate uzeti 5 - 10% svoje težine, a broj koji dobijete je ograničenje za tešku deku. Morat ćete ga testirati kako biste utvrdili odgovara li vam njegova težina. Poplun nikako ne smije biti pretežak jer će vam to ograničiti kretanje, što dovodi do nelagoda u nogama i stopalima i prekomjernog znojenja. Pri odabiru veličine nema potrebe da bude jednakih dimenzija kao i vaš krevet. Biti će dovoljno ako je iste veličine kao i vaše tijelo da vas njime cijelog pokrije. Morat ćete odlučiti hoćete li vi i vaš partner imati zasebne deke ili onu zajedničku koja se može kupiti.

Ipak pripazite, jer nije prikladan za djecu mlađu od 2 godine jer postoji mogućnost gušenja. Također pripazite na one koji imaju astmu, klaustrofobiju ili apneju u snu.

Na tržištu su dostupna razna jedinstvena punila koja ne sadrže pamuk ili puh kao većina deka, već perle od stakla ili polifila. Njihova težina ravnomjerno je raspoređena po cijeloj površini i daje osjećaj zagrljaja po cijelom tijelu, što vas smiruje i smanjuje stres.

teška_deka

Pogledajte našu ponudu teških pokrivača koji su sada dostupni u posebnoj ponudi, čak i do -33% jeftinije. Više pogledajte ovdje.

 

Plastične poli kuglice od polipropilena također su punilo za plišane igračke koje su postavljene uspravno. Polipropilenske kuglice su fleksibilne pa se prilagođavaju obliku tijela. Nisu toksični i sigurni su za pranje. U principu su nečujni pri kretanju, osim ako ih ne prislonite izravno na uho.

Perle od mikro stakla savršeno su glatke u usporedbi s poli kuglicama. Ekološki su prihvatljivi i nealergijski. Također se mogu prati u perilici rublja i sušiti u sušilici rublja. Posebno se preporučuje osobama koje su vrlo osjetljive na dodir i sluh.

Čelične kuglice su veće pa je potrebna manja količina kako bi se postigla željena težina. Zbog svoje veličine također je manja vjerojatnost da će pobjeći kroz šavove. Oni su neuništivi i sprečavaju nakupljanje prljavštine, pa su antialergijski. Mogu se prati u perilici. Njihov minus je zvuk koji će uznemiriti one koji su slušno osjetljivi.

Punjenje od suhe hrane poput zrna riže, kukuruza, graha i slično pristupačni su i lako dostupni. Loša strana je što hrana nije dugotrajno punilo što ćete shvatiti kad operete pokrivač nekoliko puta. U njemu se mogu razviti plijesan, insekti ili čak trulež.

Postoji čak i punjenje od sitnih glatkih kamenaca, koje možda neće biti previše ugodno. Najbolje je odabrati poplun tamo gdje su prisutna jedan od prva dva punila. Ostalo će vam možda dobro doći ako želite sami napraviti poplun kako biste vidjeli kako djeluje na vaš san.

Tu su i obostrane deke na kojima možete birati između hladne i tople strane. U principu se peru u perilici i suše u sušilici. Dobro je odabrati deku koja ima uklonjivi pokrivač koji će olakšati pranje. Također se preporučuje da slojevi budu tanki kako se ne biste znojili ispod pokrivača. Osim ako ne želite topliju deku i za zimske noći, odaberite prave materijale.

Teški poplun postaje sve popularniji komad koji ne bi trebao nedostajati u vašem domu. Prikladan je i kao poklon koji će zasigurno oduševiti sve, posebno starije osobe, koje imaju problema sa spavanjem ili su često usamljene, a osjećaj zagrljaja olakšao bi mnoge osjećaje. Razmislite o bebama koje imaju utjecaj na dodir koji odmah umiruje. U to se vrijeme stimulira oksitocin, što pokreće osjećaj privrženosti i blizine, a time i duboko smirivanje. Sad zamislite da taj osjećaj traje cijelu noć i omogućuje vam da se odmorite  "kao beba".


Pogledajte našu ponudu teških pokrivača koji su sada dostupni po posebnoj cijeni, čak i do -33% jeftinije. Više pogledajte ovdje.

You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje pogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top